Ewidencje księgowe, zgodnie z ustawą o rachunkowości, rozliczenia z US, ZUS.
Rozliczanie wynagrodzeń, miesięczne i roczne ewidencje czasu pracy, deklaracje PIT, ZUS etc.
Ewidencja przychodów, zakupów i kosztów w oparciu o księgi przychodów i rozchodów
Od 1 stycznia 2011 roku obowiązują nowe stawki VAT. Wykaz towarów opodatkowanych nową stawką podatkową - 5% VAT.
Poz. |
| Symbol PKWiU | Nazwa towaru (grupy towarów) |
---|---|---|---|
1 |
| 2 | 3 |
1 | ex | 01.1 | Rośliny inne niż wieloletnie, z wyłączeniem:
|
2 | ex | 01.21.1 | Winogrona, z wyłączeniem wina wyprodukowanego przez właściciela winnicy |
3 |
| 01.24 | Owoce ziarnkowe i pestkowe |
4 | ex | 01.25.1 | Jagody i owoce z rodzaju Vaccinium, z wyłączeniem owoców kiwi (PKWiU 01.25.11.0) |
5 | ex | 01.25.20.0 | Nasiona owoców, z wyłączeniem nasion chleba świętojańskiego innych niż niełuszczone, niekruszone ani niemielone |
6 |
| 01.25.33.0 | Orzechy laskowe |
7 |
| 01.25.35.0 | Orzechy włoskie |
8 | ex | 01.25.90.0 | Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane, z wyłączeniem chleba świętojańskiego i jego nasion niełuszczonych, niekruszonych i niemielonych |
9 | ex | 01.26 | Owoce oleiste, z wyłączeniem orzechów kokosowych (PKWiU 01.26.20.0) |
10 | ex | 01.28.12.0 | Chili, papryka słodka i inne rośliny przyprawowe i aromatyczne z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, surowe, suszone, z wyłączeniem słodkiej papryki |
11 | ex | 01.28.13.0 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamon, surowe ? wyłącznie gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy |
12 | ex | 01.28.14.0 | Anyż, badian, kolendra, kmin, kminek, koper i jagody jałowca, surowe ? wyłącznie kolendra, kmin i kminek |
13 | ex | 01.28.19.0 | Pozostałe nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne ? wyłącznie: koperek (Anethum graveolens), majeranek, bylica-estragon, kapary, szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe iaromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane |
14 | ex | 01.4 | Zwierzęta żywe i produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem:
|
15 | ex | 02.30.40.0 | Dziko rosnące jadalne produkty leśne ? wyłącznie leśne grzyby, jagody i orzechy |
16 | ex | 03 | Ryby i pozostałe produkty rybactwa; usługi wspomagające rybactwo, zwyłączeniem:
|
17 | ex | 10.1 | Mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem:
|
18 | ex | 10.20 | Ryby, skorupiaki i mięczaki, przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem mąki, mączek i granulek z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, niejadalnych (PKWiU 10.20.41.0) |
19 | ex | 10.3 | Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane ? wyłącznie:
|
20 | ex | 10.4 | Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne ? wyłącznie jadalne |
21 | ex | 10.5 | Wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym (PKWiU ex10.51.53.0) |
22 | ex | 10.61 | Produkty przemiału zbóż, z wyłączeniem śruty |
23 |
| 10.71.11.0 | Pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni |
24 | ex | 10.72.11.0 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby ? wyłącznie pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty |
25 | ex | 10.72.19.0 | Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane ? wyłącznie chleb przaśny (maca) i bułka tarta |
26 |
| 10.73.11.0 | Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne |
27 |
| 10.73.12.0 | Kuskus |
28 | ex | 10.85.1 | Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% |
29 |
| 10.89.12.0 | Jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja wskorupkach, zakonserwowane lub ugotowane; albumina jaja |
30 | ex | 10.89.15.0 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające i żelujące ? wyłącznie substancje pektynowe, pektyniany i pektyny, śluzy i zagęszczacze pochodzące z produktów roślinnych, w tym modyfikowane |
31 | ex | 11.07.19.0 | Pozostałe napoje bezalkoholowe ? wyłącznie napoje owocowe, napoje owocowo-warzywne, nektary, napoje warzywne oraz napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy |
32 | ex | 58.11.1 | Książki drukowane ? wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN), mapy ? wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braille?a |
33 |
|
| Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN |
34 |
|
| Czasopisma specjalistyczne |
35 |
| 59.20.31.0 | Nuty w formie drukowanej |
Objaśnienia:
1) ex ? dotyczy tylko danego wyrobu z danego grupowania.
2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawką 0%.